Krokar, ljusstakar, lås, gångjärn eller bara en vacker spik. I många svenska hem finns detaljer som en smed någon gång hållit i sin hantverkarhand. Även om många av föremålen är vardagssaker som användes förr är de värda att bevara och lite av en folklig konstskatt.
“En dörr med vackra smidesdetaljer kan ha dolts under täckande skivor och målats över då idealet var att ha släta dörrar”
Det är såklart omöjligt att hitta gamla smidesdetaljer i en nyproducerad lägenhet eller ett nybyggd monteringshus, men just därför är det så viktigt att du som har tillgång till en gammal sommarstuga, ett äldre fritidshus eller kanske bor på en gammal gård håller ögonen öppna. Har du ett hus med anor från 1800-talet eller äldre finns garanterat en skatt i gömmorna någonstans. Det kan vara saker du inte tänker på, ett enkelt handtag på en gammal dörr eller kanske en vackert böjd krok som hänger i trappan på väg ner i källaren.
Det finns mycket fint smide i Stockholm att upptäcka. I huvudstaden samlades förr många hantverkare och du som är riktigt intresserad kan söka på internet och i böcker för att ta reda på mer om vilken epok just dina smidesdetaljer kommer ifrån. Troligen kan metallen i ditt hus skvallra om en hel del.
För att kunna ringa in årtal, eller i alla fall epoker, kan det vara klokt att börja med gångjärn, lås, nycklar och andra detaljer i dina dörrar. Om det finns något bevarat brukar utformningen och den teknik som användes av smeden som skapat föremålen kunna säga en del om tiden den skapats i. Allt är ju gjort för hand efter den tidens ideal!
Tyvärr händer det ofta att husägare med liten kunskap om olika byggepoker slänger iväg en gammal dörr som inte längre fungerar utan att kolla om det finns vackert smide att spara. När det ska renoveras kastas hela dörren ut och smidet går förlorat. Under olika epoker har våra dörrar ändrats en hel del. En vacker spegeldörr med smidesdetaljer kan ha dolts under täckande skivor och målats över då idealet var att ha släta dörrar. Men med lite detektivarbete kan du hitta en hel del.
Äldre gångjärn var ofta stora och kunde gå in över dörrens utsida likt långa tungor. De kan verkligen bli ett smycke även på en nytillverkad trädörr. Det är naturligtvis mest stilfullt att återskapa den gamla stilen på både dörr och gångjärn. Men har du redan en ny trädörr och hittar vackert smidda gångjärn i efterhand - prova att sätta dem på din nya dörr. Ibland kan kombinationen mellan gammalt och nytt vara nog så trivsamt, det kan de ge hela rummet en ny och välbehövlig tvist.
Förr användes smidesjärn till många olika saker i hemmet. Som bruksföremål i huset men också i uthus och ladugårdar. Om du hittar ett vinkelformat järn i en ladugård kan du testa rengöra det och sen pröva att ge det en ny funktion inomhus. Kanske blir det ett bra järn som håller upp kökshyllan. Eller fungerar det för att hänga blöta badlakan på i badrummet?
Om du hittar en gammal nyckel som är gjord i smide kan du skratta dig lycklig. De har verkligen blivit en populär inredningsdetalj de senaste åren. Det bästa med gamla smidesnycklar är att de inte ens behöver något lås eller dörr, häng dem direkt på väggen eller lägg dem ihop med andra vackra ting i ett stilleben. För sådana nycklar är vackra bara som de är.